Corona te lijf met Global Goals

Oss gebruikt de VN-doelen als richtsnoer

Oss loopt al jaren voorop bij het integreren van de mondiale duurzame ontwikkelingsdoelen, de Global Goals, in het gemeentelijke beleid. Dat kwam goed van pas bij de aanpak van de coronacrisis.

Een crisis brengt je terug naar de essentie van waar het in het leven om draait, zegt burgemeester Wobine Buijs van Oss. ‘En dan kom je haast ongemerkt uit bij de Global Goals, zoals de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals, SDG’s) van de VN in Nederland vaak worden genoemd. Dan wordt wat eerst misschien abstract leek, plotseling heel concreet.’

Een voorbeeld. Schoon water is in Nederland een vanzelfsprekendheid, maar in de sloppenwijken van Zuid-Afrika is de toegang tot veilig drinkwater van levensbelang. ‘Global Goal 6, schoon water en sanitair, staat eigenlijk voor hygiëne. Dat lijkt hier zo normaal dat we er als gemeente nooit bij stilstonden. Maar ineens moesten we onze handen gaan wassen, we werden er ineens mee geconfronteerd dat hygiëne ook hier letterlijk van levensbelang is.’

Tijdens een webinar voor het Global Goals Platform zette Buijs deze zomer nog eens op een rij hoe de duurzaamheidsdoelen een richtsnoer in tijden van crisis kunnen zijn. Moeiteloos plaatste ze een of meer van de doelen bij elk van de uitdagingen waarvoor de gemeente zich aan het begin van crisis zag gesteld.

Samenwerking in de veiligheidsregio? Doel 17. Onderwijs en opvang voor kinderen met ouders die geen cruciaal beroep hadden? Doel 4. Thuiswerkende ambtenaren? Doel 8. De gemeenteraadsvergaderingen online organiseren? Doel 16. En zo verder.

We moesten ervoor zorgen dat de stad niet omviel, zei Buijs in het webinar. ‘Daarbij kwam doelen 8 en 11 in beeld. Als de horeca dichtgaat, valt een enorme trekker van de stad weg. Om de stad leefbaar te houden, hebben we fietsers weer toegelaten in het centrum en zijn we gestopt met boetes uitdelen bij parkeerovertredingen, alles om de gang naar het centrum er – coronaproof – in te houden en de middenstand te steunen.

We zagen ook dat mensen die ineens thuis moesten blijven, hun huis gingen opruimen. Circulair werken is erg belangrijk. We hebben een duurzaamheidsplein waar mensen hun spullen kunnen brengen en oude spullen gerepareerd kunnen worden. Dat was al snel te klein, we moesteren er een hal bij huren.’ Daar kon doel 12 bij worden aangevinkt.

Verder lezen? Check het hele artikel HIER. 

Foto: Van Assendelft Fotografie