14 Leven in het water

BEHOUD EN MAAK DUURZAAM GEBRUIK VAN DE OCEANEN EN DE ZEEËN EN ZORG VOOR ALLES WAT DE ZEE ONS LEVERT

Oceanen zijn de motor van de aarde. Door de oceanen kan de mens op de planeet wonen. Ons drinkwater, ons weer, het klimaat, de kusten, veel van ons eten en zelfs de lucht die we inademen zijn afhankelijk van de zee.

Ook de economie is afhankelijk van de zee. Veel transport en communicatie gaat via de oceanen. Daarom moeten we de zee nu en in de toekomst goed beheren en beschermen.

Wie werkt er aan in de gemeente Oss?
Onze partners zijn:
  • Waterschap Aa en Maas
  • Gemeente Oss

 

Download hier het logo van Global Goals doel 14.

Overzicht van alle Global Goals icoontjes bij elkaar.

MEER WETEN OVER DE VN GOAL 14, LEES HIERONDER MEER

Behoud en maak duurzaam gebruik van de oceanen, de zeeën en de maritieme hulpbronnen.

Oceanen zijn met hun temperatuur, hun stromingen en hun onderzeese leven de motor van mondiale systemen die de aarde bewoonbaar maken voor mensen. Ze bedekken drie kwart van het aardoppervlak. Ons drinkwater, ons weer, klimaat, de kusten, veel van ons eten en zelfs de lucht die we inademen zijn afhankelijk van de zee.

Activiteit op zee


Oceanen en zeeën absorberen 30 procent van de totale CO2, en het fytoplankton zorgt voor 50 procent van onze zuurstof. Door de eeuwen heen zijn oceanen en zeeën cruciaal gebleven voor handel en transport. De huidige waarde van economische activiteit op zee wordt geschat op 3 tot 6 biljoen dollar. Nu nog dragen oceanen en zeeën 90 procent van al het transport, en via onderzeese kabels 95 procent van de mondiale telecommunicatie. Visserij en aquacultuur verschaffen voor 4,3 miljard mensen ruim 15 procent van hun dierlijke eiwitconsumptie.

Zonder zorgvuldig beheer van deze essentiële mondiale hulpbron is er geen duurzame toekomst mogelijk.

Global Goals doel 14. Leven in het water

Wil je meedoen als bedrijf of organisatie?

Stuur ons dan een mailtje.