Online Speaking Contest Osse scholieren; SPEAK UP!

Eerste SpeakUp! smaakt naar meer

Aandacht op scholen voor een eerlijke, duurzame toekomst in jouw buurt. Wij roepen jongeren op om hun stem te laten horen; SPEAK UP! Dit is een online speaking contest. Wij doen dit in samenwerking met Het Hooghuis Titus Brandsmalyceum, Maaslandcollege en Het Hooghuis Mondriaan College.

De 17 Global Goals onder de aandacht brengen bij jongeren. Jongeren actief laten nadenken over welke goals zij belangrijk vinden en wat volgens hen ANDERS, BETER en SNELLER mag in de gemeente Oss. Dat is het doel van de speaking contest die Global Goals Oss organiseert. Leerlingen van mavo, havo en vwo uit de bovenbouw van drie scholen in het Voortgezet Onderwijs in Oss kunnen meedoen.

Interview door Jongerengroep Global Goals Oss

Deze eerste SPEAK UP! was mede mogelijk gemaakt door de inzet van onze jongeren. Vanaf het begin hebben ze actief meegedacht in de organisatie, de opdracht als videoboodschap uitgewerkt, deelname in de jury, maar ook in de communicatie zijn ze actief geweest. Floor van Bon heeft een aantal deelnemers geïnterviewd.

Winnaar van havo: Nikky Stassar

‘Wat is je onderwerp en waarom vind je dat zo belangrijk?’

Nikky: ‘Ik heb mijn pitch gedaan over menstruatiecups, ik vond dat de Gemeente Oss voor iedere vrouw in Oss gratis menstruatiecups moest regelen. Ik kwam erachter toen ik een tijdje geleden met de leerlingenraad bezig was met een plan dat er 1 op de 10 vrouwen geen maandverband of tampons kunnen betalen. Dat wist ik niet en ik schrok er best wel van.

Dus toen zag ik dat er deze SPEAK UP! wedstrijd was en zo is het plan ontstaan om mee te doen met dit onderwerp.’

‘Hoe denk je dat dit probleem op kan worden opgelost?’

Nikky: ‘Door de gemeente vooral, maar ik denk niet dat het voor iedere vrouw mogelijk zou kunnen worden gemaakt dat zij gratis menstruatiecups krijgen. Toch denk ik zeker wel dat er vanuit de gemeente iets gedaan kan worden om eventueel menstruatiecups voor mensen die bij de voedselbank zitten te kunnen worden geregeld, want dat zijn toch mensen die het minder breed hebben. Dus ik denk dat het niet realistisch is om te denken dat het meteen voor iedereen kan, maar dat er zeker wel een mogelijkheid is om dat te verzorgen voor de mensen die het harder nodig hebben.’

‘Wat vond je van de SPEAK UP! finale?’

Nikky: ‘Ik vond het leuk, ik heb naar de speeches kunnen luisteren van de anderen. Dat waren leuke speeches en het was ook interessant om die ideeën te horen. De finale was leuk opgezet, het was mooi om te zien hoe anderen scholen hieraan meededen.’

Kamila van Dijk

‘Wat is je onderwerp en waarom vind je dat zo belangrijk?’

Kamila: ‘Mijn onderwerp voor de SPEAK UP! wedstrijd is dat er meer blikvangers moeten komen. Blikvangers zijn prullenbakken die langs de weg staan zodat mensen die langs rijden of fietsen makkelijk hun afval weg kunnen gooien. Het valt me namelijk op dat er daar veel te weinig van zijn als ik door Oss fiets en het afval ligt dus allemaal op de straat, dat moet gewoon echt anders. Dus om al die afval te verminderen, vind ik het belangrijk dat die er komen. Dat is namelijk veel beter voor het milieu. Ik heb meegedaan zodat dit meer aandacht kreeg, maar ook zodat ik mijn presenteer skills zou kunnen verbeteren. Dat is uiteindelijk wel gelukt, want het was niet niks. Ook is het mooi meegenomen dat ik compensatiepunten krijg voor het vak Nederlands.’

‘Hoe denk je dat dit probleem kan worden opgelost?’

Kamila: ‘Ik denk dat mijn probleem kan worden opgelost doordat de Gemeente Oss meer blikvangers zal plaatsen. Daardoor zijn mensen meer geneigd om het afval op te ruimen in plaats van het allemaal gewoon zo op de straat te gooien.’

‘Wat vond je van de SPEAK UP! finale?’

Kamila: ‘Ik vond het een beetje spannend, maar ook heel leuk. Het was namelijk een veilige omgeving en alles is goed gegaan, het was een prettige ervaring. De Jury heeft goed geluisterd naar mijn onderwerp en hebben daarbij ook toepasselijke vragen gesteld. Daardoor had ik ook echt het gevoel dat ze mij echt hebben gehoord dus dat was erg fijn.’

Dit was de opdracht SPEAK UP!

Extra studiepunten en leuke prijzen

De opdracht was: “Bedenk een idee en spreek je uit voor een eerlijke, duurzame toekomst in jouw buurt en gemeente. Wat moet ANDERS, BETER, SNELLER? Stuur een filmpje van 2-5 minuten waarin jij jouw idee in een vlammende speech pitcht. Hoe origineler hoe beter.”

Bovenbouw leerlingen van mavo, havo en vwo konden meedoen.

Wij zijn heel trots op alle leerlingen die zich uitgesproken hebben over een eerlijke en duurzame toekomst in hun buurt!
De werkgroep heeft een keuze gemaakt en de finalisten zijn inmiddels bekend en worden geïnformeerd. Zij mogen life pitchen in de Raadzaal van de gemeente Oss voor een 5-koppige jury.

De scholen ondersteunen deze wedstrijd o.a. door er extra aandacht aan te besteden in hun lessen Nederlands. Daarnaast geldt voor alle leerlingen dat zij door deelname extra studiepunten kunnen verdienen. De finalisten winnen daarnaast leuke prijzen.

Posters op scholen vragen aandacht voor SPEAK UP!

Finale in de Raadzaal in Oss

Uit alle inzendingen zijn 9 finalisten geselecteerd, drie uit iedere groep. Zij strijden op 10 maart vanaf 14.00 in de Raadszaal in Oss om de hoofdprijs. Global Goals Oss heeft een inspirerende gast uitgenodigd die deze finale-middag gaat begeleiden.

De live speeches van de 9 finalisten worden door een jury van 5 prominente Ossenaren, beoordeeld, waaronder Ehssane Gounou, Roland Kerssemaker, Ricardo Jesús Blanes Blancas, Jack van Lieshout en Sidney v.d. Bergh.

De finale is op 10 maart in de Raadzaal in Oss en duurt van 14:00 – 16:00 uur.
Vanwege de coronamaatregelen mag er helaas geen publiek aanwezig zijn in de Raadzaal. De finale zal wel worden opgenomen zodat ouders, familie, vrienden en klasgenoten file kunnen meekijken.

De finalisten maken kans op leuke prijzen. Ook heeft de gemeente toegezegd serieus te kijken naar de voorstellen, om te onderzoek wat ze kunnen realiseren. Wij hopen dat de goede ideeën van de scholieren ook daadwerkelijk effect gaan krijgen in hun en onze buurten.

De jongerenwerkgroep van Global Goals Oss had voor dit project een promotiefilmpje gemaakt wat te bekijken is op YouTube: