Wereldmaaltijd-2019

Wereldmaaltijd

Wereldvoedseldag

Op 16 oktober is het ieder jaar Wereldvoedseldag. Dat wordt over de hele wereld en ook in Oss altijd op die dag gevierd. Platform Global Goals Oss nodigt ieder jaar een Osse chefkok uit om lekker een smakelijke Wereldmaaltijd te komen koken.

De Wereldmaaltijd is een lekkere en voedzame maaltijd. Per persoon zijn er niet meer ingrediënten in verwerkt dan er beschikbaar zou zijn bij een eerlijkere verdeling van voedsel wereldwijd.

‘De Wereldmaaltijd wordt bereid volgens de kenmerken van Wereldvoedseldag. Daar hoort een lijstje bij. En het mooie is, als we die lijst volgen, zal de verdeling van voedsel in de hele wereld veranderen. De ongelijkheid zal dan minder worden en dan komen er steeds meer plaatsen waar alle mensen voldoende te eten hebben.’

Ingrediënten Wereldmaaltijd

(iedere wereldburger zou dit elke dag kunnen eten bij een eerlijke verdeling van de huidige wereldvoedselproductie)
Tarwe 267 gram
Rijst 282 gram
Mais 345 gram
Gerst 53 gram
Granen overig 61 gram
Aardappelen 147 gram
Knol/wortelgewassen Overig 164 gram
Sojabonen 101 gram
Peulvruchten overig 27 gram
Groenten 423 gram
Fruit 247 gram
Noten 17 gram
Suiker/zoetstoffen 76 gram
Specerijen 3,5 gram
Plantaardige olie 60 gram
Melk 288 gram
Eieren 28 gram

(op basis van Food Balance Sheets FAO 2011, bron: Stichting Werelddelen, 2017)

De Wereldmaaltijd

Een Wereldmaaltijd is een eerlijke, lekker en voedzame maaltijd waarin per persoon niet meer ingrediënten zijn verwerkt dan beschikbaar zijn bij een eerlijke voedselverdeling wereldwijd.
(voor de juiste hoeveelheden zie kader)

Verspilling

De Nederlandse consument gooit ongeveer 15% van al het voedsel dat hij koopt in de praktijk weg, dat is zo’n 50 kg per persoon per jaar, ofwel 100.000 vuilniswagens vol. Waarde: 2,6 miljard euro. Hoeveel afval gooi jij jaarlijks weg? Doe de weggooitest op www.milieucentraal.nl

Zo vanzelfsprekend

Eten doen we allemaal. Ontbijten, lunchen, een snack tussendoor en ’s avonds de warme maaltijd. De schappen in de supermarkt liggen altijd vol, met producten vanuit de hele wereld. Voor ons is dat zo normaal dat je er eigenlijk niet bij stil staat. Toch zou je dat eens moeten doen…..

Voedsel en inkomen

De gemiddelde Nederlander besteedt ruim 10% van zijn inkomen aan voedsel, de gemiddelde Zuid-Afrikaan 80% . Prijsstijgingen van voedsel hebben dan ook een veel groter effect op de bevolking. De afgelopen 10 jaren zijn de voedselprijzen wereldwijd ongeveer verdubbeld!

Voedsel genoeg voor iedereen…

De aarde brengt meer dan genoeg voedsel voort om iedereen elke dag een volwaardige maaltijd voor te zetten. Bron: Stichting Werelddelen heeft op basis van de huidige wereldvoedselproductie uitgerekend hoeveel granen, rijst, groenten, fruit e.d. er per wereldbewoner beschikbaar is. En dat is erg veel: ruim 2400 gram per persoon per dag!

Wereldvoedseldag

16 oktober is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereldvoedseldag. Wij, van het platform Global Goals Oss besteden op deze dag aandacht aan het wereldvoedselvraagstuk. Waarom? Omdat nog steeds dagelijks bijna 24.000 mensen sterven aan de gevolgen van ondervoeding.

Wat jij kunt doen…

Eet eens vaker geen vlees of vis. Bedenk en kook een eerlijke Wereldmaaltijd. Kies in de supermarkt voor fairtrade- en biologische producten. Gooi zo min mogelijk weg. Kleine moeite voor jou, groot plezier voor iedereen!

Minder vlees

Gemiddeld eten wij in ons land 45 kilo vlees per persoon per jaar. Dat staat voor bijna het dubbele (86 kg) aan dieren (de rest is botten, bloed, afval e.d.), omgerekend is dat voor elke Nederlander 230 gram vlees per dag. Vlees legt een groot beslag op de wereldvoedselvoorraad. Wist je dat voor 1 kilo rundvlees wel 10 tot 12 kilo graan nodig is en 15.000 liter water? Voor 1 kilo kip is 2 kilo graan nodig. Minder vlees eten is daarom al een flinke stap in de goede richting.… maar ongelijk verdeeld
De Wereldmaaltijd laat zien dat er ruim voldoende voedsel is voor iedereen. Het beschikbare voedsel is alleen erg ongelijk verdeeld. Op dit moment zijn er 795 miljoen mensen ter wereld die niet genoeg te eten hebben.