Terugkijken: webinar 27 okt: Fair Fashion

de weg naar duurzame mode

Op dinsdagavond 27 oktober organiseerden we tijdens de Landelijke Fairtradeweek een webinar over Fair fashion. 

Terugkijken kan via Deze link

De sprekers deze webinar waren Karen Kammeraat, oprichter van eerlijkwinkelen.nl en auteur van het boek ‘Gewoon goed’. Marjolein is betrokken bij Stichting Global Goals Oss en coacht mensen die geen zin meer hebben in de fashion-ratrace. 
Karen Kammeraat
Kleding wordt vaak en veel gekocht. Door te letten op wat je koopt, kun je een flinke bijdrage leveren aan een eerlijke en duurzame wereld. Maar hoe pak je dat aan? Hoe weet je welke kleding fatsoenlijk gemaakt is? En waar kun je die kopen? Veel modeketens hebben een duurzame lijn, maar wat betekent dat eigenlijk? Van tweedehands tot kleding ruilen, van fast fashion tot de kleinere merken, Karen Kammeraat neemt je mee naar alle mogelijkheden die er zijn om je steentje bij te dragen. En als we allemaal een beetje doen, doen we met z’n allen heel veel.
Karen heeft een achtergrond in ontwikkelingssamenwerking en is al 25 jaren bezig met bewust consumeren. Ze is altijd op zoek naar nieuwe, eerlijke producten. Tegelijkertijd moeten die producten leuk en betaalbaar zijn en moet het kopen ervan in onze drukke levens passen. Tien jaar geleden heeft ze EerlijkWinkelen opgericht, een website en app die mensen de weg wijst naar winkels waar je duurzame en eerlijke producten kan kopen.
Marjolein van de Donk
Marjolein coacht mensen die om wat voor reden dan ook geen zin meer hebben in de fashion-rat-race en eindelijk zichzelf willen zijn en laten zien. Marjolein is opgeleid aan een van de meest prestigieuze mode scholen van de wereld, namelijk de London College of Fashion. Na geruime tijd werkzaam te zijn geweest als ontwerper in de mode heeft ze ook de lelijke kanten van de mode van dichtbij mogen zien.
Mode is en blijft een prachtige inspiratiebron voor haar, maar ze zou zo graag zien dat mode het beste in de mensen naar boven haalt, zodat je kunt genieten van je kleding. Veel van haar ontwerpende werk draaide om het betrekken van consumenten in het ontwerp-proces. Daardoor worden er kledingstukken gemaakt die een hogere emotionele waarde hebben, dan regulier gekochte kleding.
Een van haar belangrijkste kernwaarden die je ook in haar persoonlijke kledingkeus terug ziet is dat kleding eerlijk gemaakt moet worden, vandaar dat ze actief is in het kernteam Fairtrade van Stichting Global Goals Oss.